KKTC’de ilk kez bir zeytin türü “Ada Yerlisi” adıyla tescil edildi

Zeytin Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ZAGEM) Başkanı Aylin Demir, Türkiye'de bir zeytin türünün "Marmara Zeytini" adıyla tescillendiğini açıkladı ve "Ülkemizin zengin zeytin mirası içinde öne çıkan bu türü, uzun bir çalışma sürecinin ardından tescil ettirmenin gururunu yaşıyoruz" dedi.

Yayın: 08.05.2024 - 11:02

160 kez okundu

KKTC’de ilk kez bir zeytin türü “Ada Yerlisi” adıyla tescil edildi

ZAGEM Başkanı Demir, Türkiye’nin zeytin üretiminin ve kalitesinin artırılması, marka bilinirliğinin artırılması yönündeki çabaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin iklim ve coğrafyasına uyum sağlayan Marmara Zeytini’nin tescili için yıllardır sürdürdükleri çalışmaların meyvelerini topladıklarını belirten Demir, bu tescilin Türk zeytinciliği için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Son yıllarda zeytin ve zeytinyağı tüketiminin dünya genelinde arttığına dikkat çeken Demir, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretimini artırma hedeflerine odaklandıklarını ifade etti.

“Marmara Zeytini”nin Türkiye’de tescil edilmesiyle birlikte, Türkiye genelinde zeytin ağaçlarının sayısının arttığını belirten Demir, “Uzun bir çalışma sürecinin ardından Marmara Zeytini’ni Türkiye’de tescil ettirdik. Bu, Türkiye için önemli bir kilometre taşı. Türkiye’de bir zeytin türünü tescil etmek, ülkemizin zeytin mirasını koruma ve tanıtma açısından büyük bir adım.” dedi.

Demir, ZAGEM’in Marmara Zeytini’nin tescili için yıllar boyunca yoğun bir şekilde çalıştığını ve bu süreçte zeytin ağaçlarının tespiti, yeni bahçelerin oluşturulması ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesi gibi faaliyetler yürüttüğünü aktardı.

“Marmara Zeytini”nin ekim alanlarının genişletilmesi ve zeytin üretiminin artırılması amacıyla Türkiye genelinde çeşitli dönemlerde fidan temin edildiğini belirten Demir, “ZAGEM olarak, Türkiye’nin zeytin potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Türkiye genelindeki resmi verilere göre, ülkede kayıtlı 800 binden fazla zeytin ağacı bulunduğunu ve 2500’den fazla zeytin üreticisi olduğunu belirten Demir, zeytin rekoltesinin yıllar içinde değişkenlik gösterdiğini ve genellikle yıllık 10 bin ile 18 bin ton arasında olduğunu söyledi.

Ülkede, “Marmara Zeytini”nin yanı sıra farklı zeytin türlerinin yetiştiriciliğinin yapıldığını aktaran Demir, Türkiye’nin zeytin kültürünün köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve bu mirası korumanın önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin zeytin tarımında birçok bölgesinde olduğu gibi Marmara bölgesinde de tarih boyunca zeytin yetiştiriciliğinin önemli olduğunu belirten Demir, “Marmara Zeytini”nin bölgeye özgü özellikleri ve lezzetiyle öne çıktığını ifade etti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap