Küçük balık, büyük ses: Danionella cerebrum’un sesinin sırrı

Almanya’da Berlin Charité Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, bilim insanları küçük, şeffaf bir balığın, bir kaya matkabı kadar yüksek ses çıkardığını tespit etti.

Yayın: 01.03.2024 - 22:36

153 kez okundu

Küçük balık, büyük ses: Danionella cerebrum’un sesinin sırrı

Araştırma ekibinden Verity Cook, danionella cerebrum türü balığın ses üretme mekanizması hakkında şu açıklamalarda bulundu: “İnsanlar balık tanklarının yanından geçerken bu sesleri duyuyor ve nereden geldiğini merak ediyorlardı. Seslerin balığın kendisinden geldiği ortaya çıktı. Bu olağanüstü bir şey, çünkü çok küçük ama çok gürültülüler.”

Danionella cerebrum adlı balık türü, yüzme kesesi adı verilen bir organdan güçlü bir ses çıkarıyor. Balığın ses çıkarma mekanizması oldukça gelişmiş; kaslarını kullanarak bir kıkırdak parçasını serbest bırakarak yüzme kesesine çarpıyor ve bu ses, su altında 140 desibel’e kadar ulaşıyor. Araştırmacılar, bu sesin iletişim amacı taşıdığını düşünüyorlar.

Ayrıca araştırmanın sonucunda bu sesi sadece türün erkekleri bir aradayken çıkardığı ve bazılarının sesinin diğerlerinden daha yüksek çıkabildiği de tespit edildi.

Cook, balıklar arasındaki hiyerarşiye şöyle değindi: “Büyük bir tankta 8 erkek bir arada olduğunda, üçünün ses üretimine hakim olacağını ve diğerlerinin sessiz kalacağını biliyoruz. Dolayısıyla bir tür hiyerarşi olduğunu düşünüyoruz.”

Balık, boyutuna göre son derece yüksek bir ses çıkarabilmesiyle dikkat çekiyor. 12 mm uzunluğundaki bu tür, bugüne kadar bulunan en gürültülü balıklardan biri olarak kaydedildi. Balıkların ses çıkarma yeteneklerini anlamak için yapılan bu araştırma, evrimin ilginç bir örneği olarak kabul ediliyor.

danionella cerebrum

Myanmar’daki sularda evrimleşen Danionella cerebrum türünün, iletişim için bu kadar yüksek ses çıkarma yeteneğini geliştirmesinin, evrimsel bir avantaj sağladığına inanılıyor. Araştırmacılar, balıkların ses çıkarma yeteneklerini inceleyerek evrim süreçlerini daha iyi anlamayı hedefliyorlar.

Proceedings of the National Academy of Sciences Dergisinde yayımlanan araştırma, balıkların iletişim yetenekleri ve evrimin nasıl işlediği konularında önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap