Pakistan’ın ilk Ay misyonu iCube-Q yörüngeye başarılı şekilde girdi

Pakistan'ın Ay üzerindeki kraterlerin konumları ve su/buz izlerine dair önemli bilgiler sağlamak için tasarlanan ilk Ay misyonu olan iCube-Q, başarılı bir şekilde Dünya'nın uydusuyla yörüngeye girdi.

Yayın: 09.05.2024 - 13:51

160 kez okundu

Pakistan’ın ilk Ay misyonu iCube-Q yörüngeye başarılı şekilde girdi

Dawn gazetesinde yer alan habere göre, Islamabad merkezli Uzay Teknoloji Enstitüsü (IST), Çin’den uzaya fırlatılan iCube-Q’nun 3 Mayıs’ta Ay’ın yörüngesine başarıyla yerleştiğini doğruladı.

IST, iCube-Q’nun tasarlandığı şekilde çalıştığını ve yapılan testlerin ardından uydunun çektiği fotoğrafların paylaşılacağını belirtti. Bu gelişmenin, Pakistan için gelecekte geniş ölçekli uzay misyonlarının düzenlenmesine olanak tanıyacak önemli bir adım olduğunu vurguladı.

iCube-Q, Ay yüzeyini gözlemlemek için iki kamera taşıyor ve yörüngede 3 ila 6 ay boyunca kalacak, çektiği görüntüleri dünyaya iletecek. Bu misyon, Ay’ın yüzeyindeki kraterlerin konumları ve su/buz izlerine dair önemli verilerin elde edilmesine katkı sağlayacak.

Pakistan Uzay ve Üst Atmosfer Araştırma Komisyonu (SUPARCO), IST ve Şanghay Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen iCube-Q, “Çang’ı 6” keşif aracıyla 3 Mayıs’ta “Long March 5 Y8” roketiyle Çin’in güneybatısındaki Hainan Adası’ndan fırlatıldı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap