Tatar: “KKTC, Kıbrıs Türk halkının varlığının, bağımsızlığının, hürriyetinin ve her türlü hakkının ifadesidir”

Tatar, “Türkiye Yüzyılında KKTC Perspektifi” isimli konferansta konuştu

Yayın: 07.12.2023 - 19:32

199 kez okundu

Tatar: “KKTC, Kıbrıs Türk halkının varlığının, bağımsızlığının, hürriyetinin ve her türlü hakkının ifadesidir”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Kıbrıs Türk halkının varlığını, bağımsızlığını, hürriyetini ve tüm haklarını ifade eden bir simge olduğunu belirtti.

Tatar, Kıbrıs’ta iki egemen halk ve iki devletin bulunduğunu ve bu devletlerin iş birliği ile gerçekleştirilebilecek çeşitli faaliyetlere vurgu yaparak, Güney’e yönelik, “Doğal kaynakları birlikte keşfetmeye gelin” çağrısında bulundu.

Tatar, “Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti var; bizi kimse yalnız hissetmesin. Türkiye ile aramızdaki kutsal ve köklü bağlar elbette güçlendirilmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

İstanbul’daki temasları kapsamında, Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu (ASAD) tarafından düzenlenen “Türkiye Yüzyılında KKTC Perspektifi” konferansına katılan Tatar, konuşma yaptı. Konferansa Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Milletvekili Alişan Şan da katıldı ve bakanlara ödül takdim edildi.

ASAD Platformu Başkanı Doğanay: “Türk yüzyılının en önemli parçası, hatta olmazsa olmazı KKTC’dir”

ASAD Platformu Genel Başkanı Murat Doğanay, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türk yüzyılının en önemli parçasının, hatta olmazsa olmazının KKTC olduğunu vurguladı. Doğanay, Türkiye’nin 100. yılını kutlarken, KKTC’nin de 40. yılını kutladığını belirterek, bu tarihlerin sadece bir zaman dilimi olmadığını, aynı zamanda iki kardeş ülkenin birlikte yazdığı tarihi temsil ettiğini söyledi.

İki ülkenin iş birliği yaparak, dayanışma içinde hareket ederek daha güçlü bir geleceğe nasıl ilerleneceğini anlatan Doğanay, geleceğe odaklanmanın yanı sıra geçmişten ders çıkarmanın da önemine dikkat çekti. KKTC’nin stratejik önemine vurgu yapan Doğanay, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konferansta bulunmasından duyduğu memnuniyeti paylaştı.

Tatar: “Kıbrıs meselesi hepimizin meselesi, milletin meselesi”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusuna dair bilgiler vererek, adanın 350 yıl boyunca Osmanlı toprağı olduğuna dikkat çekti ve “Kıbrıs Türk adasıdır” dedi. Tatar, “Kıbrıs meselesi hepimizin meselesi, milletin meselesidir” dedi ve bu görüşü diğer Türk devletlerini ziyaret ettiği yerlerde de dile getirdiğini belirtti.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs Türklerine yönelik ambargo ve izolasyonları kınadığını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınma zamanının geldiğini ifade etmesiyle Kıbrıs Türkü’nün elinin güçlendiğini kaydetti. KKTC’nin Türkiye’ye sadece 40 mil uzaklıkta olduğunu ve Anadolu’nun bir parçası gibi olduğunu ifade eden Tatar, adaya Türkiye’den asma borularla su getirildiğini ve bu suyun gelecekte petrol kadar önemli olacağını vurguladı.

“Türkiye, Kıbrıs için sıradan bir ülke değil”

KKTC ile Türkiye arasındaki bağın milli siyasetin ötesinde bir bağ olduğunu ve Türkiye’nin KKTC’nin her yönden bağımsızlığı için önemli olduğunu vurgulayan Tatar, Türkiye’nin KKTC için hem anavatan hem de garantör devlet olduğunu ve sıradan bir ülke olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nde eşit kurucu ortak olarak yer aldığını hatırlatarak, “Bugünkü siyaset de bunun temelidir” dedi.

Tatar, 60 yıldır Kıbrıs Türkü’nün devlet sahibi olduğunu vurgulayarak, “KKTC, Kıbrıs Türk halkının varlığının, bağımsızlığının, hürriyetinin ve her türlü hakkının ifadesidir” diye konuştu.

“KKTC’nin önemi her geçen gün artıyor”

Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin öneminin her geçen gün arttığını belirterek, Doğu Akdeniz, Mavi Vatan, hava sahası, Türkiye’nin güvenliği gibi birçok konuda Kıbrıs’ın stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs’ta nihai bir çözüm bulunana kadar iki devlet arasında her türlü iş birliği yapılması çağr

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap