Astım, her yıl dünyada 450 binden fazla kişinin ölümüne neden oluyor

Astım, dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunudur ve yılda 450.000'den fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan kronik bir solunum hastalığıdır.

Yayın: 07.05.2024 - 10:46

151 kez okundu

Astım, her yıl dünyada 450 binden fazla kişinin ölümüne neden oluyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), farkındalığı artırmak amacıyla her yıl mayıs ayının ilk salı gününü “Dünya Astım Günü” olarak belirler ve çeşitli etkinlikler düzenler.

Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği, Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases – Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel Birlik) Türkiye Programı işbirliğiyle “Astımda Eğitim Güç Verir: Bilgi Anahtardır” teması altında etkinlikler düzenlenmektedir.

Dünya genelinde tahminen 350 milyon kişinin astım hastası olduğu ve her yıl 450 binden fazla astım kaynaklı ölüm gerçekleştiği bilinmektedir.

Astım kaynaklı ölümlerin azaltılmasında sağlık hizmetlerine erişimin kritik önemi vurgulanmaktadır, ancak en yüksek ölüm oranları düşük ve orta gelirli ülkelerde görülmektedir.

Astım, ABD, Avustralya ve bazı Batı Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde yaygınken, en yüksek ölüm oranları Myanmar, Kiribati, Laos, Sri Lanka, Yeni Gine, Mali ve Lesotho gibi ülkelerde kaydedilmektedir.

Türkiye’de 2017’de yapılan bir araştırmada, 15 yaş ve üstü yetişkinlerin %6,9’unun astım teşhisi aldığı belirlenmiştir.

Astımın başlıca belirtileri arasında nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük bulunmaktadır.

Bu hastalık, akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucu ortaya çıkar ve tekrarlayan nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve öksürük gibi semptomlarla kendini gösterir.

Alerjik reaksiyonlar veya solunum yollarını tahriş eden maddeler astımı tetikleyebilir. Bunlar arasında duygusal stres, soğuk hava, toz, duman, hava kirliliği, polenler ve viral enfeksiyonlar bulunur.

“Dünya Astım Günü (WAD)”, DSÖ’nün işbirliğiyle 1993 yılında kurulan “Astım için Küresel Girişim (GINA)” tarafından düzenlenmektedir.

Bu yılın teması, “Astımda Eğitim Güç Verir: Bilgi Anahtardır” ve astımlı bireylerin hastalıklarını yönetmeleri ve ne zaman tıbbi yardım alacaklarını bilme konusunda eğitilmelerine odaklanmaktadır.

Türkiye’de de çeşitli sağlık profesyonelleri ve hastalar için astım eğitimi etkinlikleri düzenlenmektedir.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap