Bilim insanları Afrika’daki ölümcül sıcak hava dalgasının insan etkisiyle olduğunu açıkladı

Batı Afrika ve Sahel bölgesinde yaşanan ölümcül sıcak hava dalgası, bilim insanları tarafından insan kaynaklı iklim değişikliğiyle ilişkilendirildi.

Yayın: 19.04.2024 - 19:03

29 kez okundu

Bilim insanları Afrika’daki ölümcül sıcak hava dalgasının insan etkisiyle olduğunu açıkladı

BBC’nin bildirdiğine göre, uzmanlar, fosil yakıtların yanması gibi insan etkinliklerinin sıcaklıkları ortalama 1,4 derece artırdığını ve bölgedeki ölümcül sıcaklık olaylarının insan müdahalesi olmaksızın gerçekleşmesinin “imkansız” olduğunu belirtti.

World Weather Attribution’dan bilim insanlarının yaptığı yeni bir çalışma ise, uzun süreli kömür, petrol ve gaz kullanımıyla birlikte ormansızlaşma gibi diğer faktörlerin olmadığı bir senaryoda, gündüz ve gece sıcaklıklarının bu kadar yüksek olamayacağını gösterdi.

Araştırmada, iklim değişikliğinin Mali ve Burkina Faso’da sıcaklıkları ortalamanın 1,5 derece üzerine çıkardığı ve geceleri 2 derece daha sıcak hale getirdiği tespit edildi.

Mart sonundan nisan başına kadar devam eden sıcak hava dalgasının özellikle Mali ve Burkina Faso’nun güney bölgelerinde hissedildiğini vurgulayan uzmanlar, küresel iklim değişikliğinin bu dönemdeki sıcak hava dalgasında önemli bir faktör olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Güney Afrika’daki kuraklık üzerine yapılan başka bir çalışma, sıcaklıkların artmasının nedeninin iklim değişikliği değil, El Nino hava olayları olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, kuraklığın nedenlerini belirlemek için sıcaklık ve yağış verilerini inceledi ve iklim değişikliğinin Aralık-Şubat döneminde bölgedeki düşük yağış miktarı üzerinde büyük bir etkisi olmadığını tespit etti. Bunun yerine, El Nino’nun Güney Afrika’da yağışları önemli ölçüde azalttığını belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap