Elon Musk’ın Neuralink projesi ilk insan denemesini gerçekleştirdi

Tesla ve SpaceX’in öncüsü Elon Musk, kurucusu olduğu Neuralink şirketinin, bilgisayarla insan beynini bağlamayı amaçlayan projede önemli bir aşamaya ulaşıldığını açıkladı. X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı paylaşımda Musk, Neuralink şirketine ait kablosuz bir çipin ilk defa bir insanın beynine başarıyla yerleştirildiğini duyurdu.

Yayın: 06.02.2024 - 02:05

107 kez okundu

Elon Musk’ın Neuralink projesi ilk insan denemesini gerçekleştirdi

Musk, çipin adını ‘Telepathy’ olarak açıklarken, çip takılan hastanın ilk sonuçlara göre umut verici oranda sinir uyarımı tespit edildiğini belirtti. Neuralink’in amacı, insan beyniyle bilgisayar arasında bağlantı kurarak nörolojik sorunlara çözümler üretmek.

FDA tarafından onay alan bu deneme sürecinde, insan saçından daha ince 64 adet esnek iplik beyne yerleştiriliyor. Şirket, çiplerin zamanla bunama, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmeleri gibi sağlık sorunlarına yardımcı olabileceğini ifade ediyor. Cihaz, kablosuz olarak şarj edilebilen pillerle çalışarak beyin sinyallerini kaydedip bir cihaza kablosuz olarak iletiyor.

Fotoğraf: Telepathy çipi

Neuralink, bu teknolojinin gelecekte felçli hastalara yardımcı olabileceğini belirtirken, Elon Musk, Telepathy adlı cihazın sadece düşünce yoluyla telefon, bilgisayar ve tüm elektroniklerin kontrolüne izin vereceğini vurguladı.

Bu alandaki bir diğer rakip olan Blackrock Neurotech, 2004’te ilk beyin implantını gerçekleştirmiş ve Precision Neuroscience şirketi de felçli hastalara destek olacak implantlar üretiyor. Elon Musk, projelerinin hedefinin daha hızlı iletişim ve Stephen Hawking gibi insanların düşünce yoluyla daha etkili bir şekilde kontrol sağlamak olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap