Fidye saldırılarıyla toplanan kripto para miktarı 2023’te rekor kırdı

ABD merkezli blok zincir analiz şirketi olan Chainalysis’in son raporuna göre, 2023 yılında fidye saldırılarıyla toplanan kripto para miktarı neredeyse iki katına çıkarak 1 milyar doları aştı, bu da rekor bir seviyeye işaret ediyor.

Yayın: 17.02.2024 - 22:16

86 kez okundu

Fidye saldırılarıyla toplanan kripto para miktarı 2023’te rekor kırdı

Fidye yazılımı, sistemlere veya kişisel dosyalara erişimi engelleyerek kullanıcıdan fidye ödenmesini talep eden bir siber saldırı tekniği olarak biliniyor. Özellikle hastaneler, okullar ve devlet kurumları gibi kuruluşlar hedef alınıyor.

Reuters’ın haberine göre, 2022 yılında fidye yazılımı saldırılarıyla toplanan kripto para miktarı 567 milyon dolardı. Ancak 2023’te bu rakam neredeyse iki katına çıkarak 1 milyar dolara ulaştı.

Bu süreçte, kripto para ile ilişkili hack veya dolandırıcılık nedeniyle yaşanan kayıpların ise azaldığı belirtiliyor.

Kripto para piyasalarındaki artan ilgi, özellikle bitcoinin piyasa değerine de yansıyor. Bitcoinin fiyatı, küresel piyasalardaki risk iştahının artması ve spot bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) olan ilginin devam etmesiyle 51 bin doların üzerinde işlem görüyor.

Son dönemde bitcoinde yaşanan günlük yükselişlerin %5’i aştığı gözlemlenirken, en büyük kripto para birimi olan bitcoin Eylül ayından bu yana %60’ın üstünde değer kazandı.

Chainalysis’in raporuna göre, dosya paylaşım yazılımı MOVEit’i çökerten “cl0p” adlı bir grup, fidye ödemelerinden 2023 yılında 100 milyon dolar topladı. Özellikle enerji devi Shell gibi birçok organizasyon ve devlet kurumu, MOVEit adlı yazılımın delinmesiyle siber güvenlik saldırılarına maruz kaldıklarını açıkladı.

Fidye saldırılarıyla toplanan kripto para miktarındaki bu artış, siber güvenlik önlemlerinin daha da güçlendirilmesi gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap