Kıbrıs Türk Ticaret Odası 60. Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı

Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın 60. Olağan Genel Kurulu, Mustafa Çağatay Konferans Salonu'nda gerçekleşti.

Yayın: 04.11.2023 - 17:32

137 kez okundu

Kıbrıs Türk Ticaret Odası 60. Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı

Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Başkanlık Divanı oluşturulduktan sonra, bir dizi konuşma yapıldı. Konuşmacılar arasında KTTO Başkanı Turgay Deniz, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Türkiye’nin KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yer aldı. Başbakan Ünal Üstel de toplantının başında hazır bulundu, ancak yoğun programı nedeniyle daha sonra ayrıldı.

Tugay Deniz:

KTTO Başkanı Turgay Deniz, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, Kıbrıs Türk toplumsal varoluş mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Açık ve net bir şekilde bir kez daha belirtmek isterim ki bu yolu beraber yürüyoruz ve beraber yürümeye devam edeceğiz. Her ne zorluk ile karşılaşırsak karşılaşalım, bütün sorunları ‘toplumsal birlik ve beraberlik’ içinde aşabileceğimizin bilincindeyiz.” dedi.

Deniz, KTTO’nun siyasi kadrolarla iyi ilişkiler içinde olmayı, yapısal sorunlara bilimsel yaklaşımlar geliştirerek yapıcı görüş ve önerilerde bulunmayı önemsediğini ifade etti. KTTO’nun son bir yıl içinde verimli geçtiğini, önemli kazanımlar elde ettiğini belirtti. Bunlardan birinin, KTTO’nun Türk Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’ne gözlemci üye olarak kabul edilmesi olduğunu vurguladı.

Ayrıca, KTTO’nun Türkiye’deki ticaret ve sanayi odalarıyla ilişkilerinde ilerleme kaydettiğini sözlerine ekleyen Deniz, KTTO’nun Yeşil Hat ticareti ile ilgili hedefler koyduğunu ve bu hedeflere ulaşma kararlılığında olduklarını belirtti. Eğitim ve sağlık sistemlerinin sürdürülemez olduğunu ifade eden Deniz, bu alanlarda köklü değişiklikler yapma gerekliliğine işaret etti.

Cihat Lokmanoğlu:

Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun KKTC’ye selam ve başarı dileklerini iletti. Lokmanoğlu, KKTC ile ilişkilerin kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak, KKTC’nin ekonomisinin ancak özel sektörün güçlenmesiyle daha sağlam bir zemine oturabileceğine dikkat çekti ve KKTC’yi desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Olgun Amcaoğlu:

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, konuşmasının başında Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler’in aldığı ateşkes kararına rağmen İsrail’in uymamış olmasını eleştirdi. Bu nedenle Türkiye’nin garantörlüğünün önemine vurgu yaptı. Amcaoğlu ayrıca ülkedeki enerji ve ekonomik sorunlara değindi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak bu sorunların üstesinden gelmek için planlamalar yaptıklarını ve bu çalışmaların planlandığı şekilde devam ettiğini söyledi. Yenilenebilir enerji konusuna da değinen Amcaoğlu, Bakanlığın bu konuda inisiyatif aldığını ve önümüzdeki günlerde alınan kararlarla KKTC’yi çağdaş ülkelerin seviyesine getireceklerini ifade etti.

Tufan Erhürman:

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Gazze’deki savaşa değinerek çocukların öldürülmesini ve yaşanan barbarlığı kınadı. Erhürman, Gazze’deki olayları medeniyetten kopmuş bir durum olarak tanımladı ve dünyanın medeniyet çerçevelerini oluşturmak için İkinci Dünya Savaşı sonrası insan hakları belgelerini hazırladığını hatırlattı. Ancak şu anda, bu değerlere inançsız bir dönemin yaşandığını ve barbarlığın hakim olduğunu ifade etti.

Erhürman ayrıca kamu reformu konusunda KTTO’yu eleştirdi ve KTTO Başkanı Turgay Deniz’in 3 yıllık bir orta vadeli planı olmasına rağmen gereğinin yapılmadığını söylemesine karşılık olarak, KTTO’nun nüfus bilinmeden planlama yapılamayacağını ve kamu reformunun istekli olunmadığına dikkat çekti.

Metin Feyzioğlu:

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Gazze’deki olaylara değinerek bu durumun kendini medeni kabul eden devletlerin ikiyüzlülüğünü gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı anan Feyzioğlu, Denktaş’ın “devletinize sahip çıkın” sözleri ve vasiyetinin önemine dikkat çekti.

Feyzioğlu, uluslararası hukukun güçsüz ülkeler için var olmadığını belirtti ve Türkiye’nin KKTC ile ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, KKTC’de kendini misafir olarak hissetmediğini ve bu ülkede yaşadığını, aynı kaygıları paylaştığını söyledi.

Konuşmasının devamında, KKTC’nin sorunlarının olduğunu ancak çözümlerin de bulunduğunu ifade eden Feyzioğlu, KKTC’nin bir siyasi zafer olduğunu ancak ekonomisinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ercan Havalimanı’nın KKTC için önemli bir proje olduğunu ve büyük gövdeli uçakların inmesiyle bilet fiyatlarının ucuzlayacağını, daha fazla turistin geleceğini ve yeni iş imkanlarının açılacağını söyledi.

Feyzioğlu ayrıca, Türkiye ile KKTC arasındaki iş birliği anlaşmalarının takip görevini üstlendiğini ve limanların özelleştirilmesi konusunda kendisinin istemediğini, bunun KKTC hükümetlerinin talebi üzerine takip görevi olduğunu belirtti.

Zorlu Töre:

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs Türk halkının uzun yıllar boyunca zor durumda kaldığını, ancak umutlarını hiç yitirmediğini vurguladı. 1974 öncesinde Kıbrıs Türklerinin varlığını ve ekonomisini korumak için direndiğini, Kızılay’ın yardımları ve kendi çabalarıyla ayakta kaldığını söyledi.

Kıbrıs Türklerinin bir bölümünün 1960’larda adadan göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Töre, 1974 Mutlu Barış Harekatı ile yeniden doğduklarını ve ayağa kalktıklarını belirtti. Şu anda turizmin gelişmeye başladığını, turist kapasitesinin arttığına ve yeni yatırımların hedeflendiğine dikkat çekti.

Töre, Kıbrıs Türk Devleti’nin eksikliklerini düzeltebilmesi için iç bürokratik sorunların aşılması gerektiğini belirtti ve 1974’te Türkiye ve Türk Ordusu’nun müdahalesi olmasaydı Kıbrıs Türklerinin durumunun ne olabileceğinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, Gazze’deki savaşta toplu katliamların yaşandığına ve uluslararası toplumun bu konuda sessiz kaldığına dikkat çekti.

Ersin Tatar:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta Güney ve Kuzey arasındaki ticaretin artması için Haspolat’ta yeni bir sınır kapısının açılmasının önemini vurguladı, ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden henüz bu konudaki bir yanıt alamadıklarını söyledi. Ayrıca, Gazze’deki vahşeti kınadı ve Türkiye’nin garantörlüğünün Kıbrıs Türklerinin güvenliği için büyük önem taşıdığını belirtti.

Tatar, Doğu Akdeniz’de yaşadıkları coğrafyanın önemine ve uluslararası hukukun korunmasının gerekliliğine dikkat çekti. Ayrıca, Güney Kıbrıs’ın Kıbrıs Türklerini engellemeye çalıştığını ifade etti ve Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda her iki halkın rızası ve özgürce pazarlık yapma hakkına vurgu yaptı. Ancak, Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargo ve izolasyon politikalarını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Pandemi döneminde ekonominin zorlandığını ve kamu maliyesinin olumsuz etkilendiğini kaydeden Tatar, Türkiye’nin KKTC’ye verdiği destekten bahsederek, bu işbirliğinin önemine vurgu yaptı. KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmasının ticaret ve işbirliği açısından yeni fırsatlar sunacağını dile getirdi ve genç neslin bu mücadeleyi sürdüreceğine inancını dile getirdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap