Reading Üniversitesi, Severn halicinde yapılan kazılarda binlerce yıl öncesine ait ayak izleri ve antik balık tuzakları keşfetti

Reading Üniversitesi, Severn Nehri Estuary'de yapılan kazılar sonucunda ayak izleri ve balık yakalamak için kullanılan antik tuzakları ortaya çıkardı. National Geographic Society tarafından kısmen finanse edilen bu araştırma, Britanya'da 7000 yıl önce yaşamış avcı-toplayıcı toplulukların hayatlarına ışık tutmayı umuyor.

Yayın: 16.01.2024 - 23:50

97 kez okundu

Reading Üniversitesi, Severn halicinde yapılan kazılarda binlerce yıl öncesine ait ayak izleri ve antik balık tuzakları keşfetti

Ayak izleri ve tuzakların bulunduğu kazılar sonucunda, 7000 yıldan daha eski olan balık tuzakları, eski bir nehir kanalının yatağında, tahtadan kazıkların etrafına söğüt ağacı dalları örülerek yapılan V şeklinde çitler olarak keşfedildi. Üniversitenin uzmanları, bu tuzakların muhtemelen yılan balıkları ve diğer balıkları yakalamak için kullanıldığına inanıyor.

Keşfedilen balık tuzağı.

Kazıları yöneten Reading Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Emeritus Profesör Martin Bell, “Bu keşif, balık tuzaklarını içeren kanalın içinde, düşük gelgitlerin birçok yıl boyunca ortaya çıkardığı yüzlerce insan, hayvan ve kuş ayak izini gösteren farklı bir öneme sahip” dedi.

Reading üniversitesi arkeoloji fakültesi.

“2023 yılının Eylül ve Ekim aylarındaki fırtınalı koşullar, birçok yıl boyunca ayak izlerinin en iyi görünmesini sağladı. Kazı ekibi, düşük ilkbahar gelgitlerinin olduğu dönemde deniz ve ilerleyen kum tarafından kapatılmadan önce mümkün olduğunca çok kaydı almaya çalışmak zorunda kaldı.”

Bay Bell, tarımın gelmesinden önceki bir döneme ait olan bu ayak izlerinin, o dönemde Britanya’da yaşamış topluluğa dair benzersiz içgörüler sunmasını umduğunu belirtti.

Reading üniversitesi arkeoloji labaratuvarı.

Çocuklar dahil birçok ayak izinin, dört yaşından küçük bazıları dahil, Mezolitik toplulukların günlük yaşamında etkin bir rol oynadığını gösterdiğini ekledi.

“Bazı yerlerde, her iki yönde hareket eden ayak izi hatları, adanın kenarındaki kamp alanlarından tuzakların bulunduğu kanala götüren yolları işaret ediyor. Ayak izleri, bireysel kampların ve etkinlik alanlarının bir yaşayan manzaranın parçaları olarak nasıl bağlı olduğunu gösteriyor.”

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap