Apple, Samsung’u geçerek dünyanın en büyük telefon üreticisi oldu

2023 yılında, dünya genelinde en büyük telefon üreticisi unvanını elde eden şirket Apple oldu. Bu başarı, 12 yıl süren liderlik döneminin ardından Güney Koreli dev Samsung'un geride kalmasına neden oldu.

Yayın: 17.01.2024 - 13:43

71 kez okundu

Apple, Samsung’u geçerek dünyanın en büyük telefon üreticisi oldu

BBC Türkçe Servisi’nin aktardığı habere göre, Uluslararası Veri Kurumu (IDC) verilerine göre, dünya genelindeki telefon üretiminin beşte birinden fazlasını gerçekleştiren Amerikan teknoloji devi Apple, pazarın yüzde 20,5’ini elinde bulundurarak zirveye oturdu. Güney Koreli şirket Samsung ise yüzde 19,4’lük bir pazar payına sahip oldu.

Çinli şirketler OPPO ve Transsion ise Samsung’u takip ederek sırasıyla üçüncü ve dördüncü sırayı aldı.

Pandemi sürecinde, birçok kişinin akıllı telefonlarını yenilemesiyle başlayan talep artışı, sonrasında ise hayat pahalılığı ve yüksek faizlerin etkisiyle akıllı telefon satışlarında bir yavaşlama yaşandı.

IDC verilerine göre, geçen yıl dünya genelinde 1,2 milyar akıllı telefon satıldı; bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 3’lük bir azalmayı temsil etti ve aynı zamanda son 10 yılın en düşük yıllık satış miktarı oldu.

IDC’den Nabia Popal, geçen yıl 234 milyon telefon satışı gerçekleştiren Apple’ın bu süreçte en büyük kazanan olduğunu belirtti. Popal, Apple’ın sadece ilk üç içinde satışlarını artıran tek şirket olmakla kalmayıp aynı zamanda yıllık bazda en çok telefon satan şirket unvanını da ilk defa elde ettiğini vurguladı. Ayrıca, Apple’ın bu başarıyı, farklı ülkelerdeki yeni yasal düzenlemelere ve Çin’deki Huawei’nin artan rekabetine rağmen elde ettiğini ifade etti.

Bu arada, dünya genelinde telefon üreticisi olmanın yanı sıra televizyon ve hafıza çipi üreticisi olarak da öne çıkan Samsung, talebin küresel olarak azalması nedeniyle kârlılığının düşeceğini açıklamıştı. Samsung aynı zamanda, daha uygun fiyatlı Android telefon üreticileri Xiomi ve Transsion’un artan rekabetiyle karşı karşıya kaldı. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda fiyat odaklı tüketicilerin bu markalara yönelmesi, Samsung’un pazardaki pozisyonunu zorlamış durumda.

IDC, son dönemde sayıca artan Android üreticilerinin ve tüketicilerin katlanabilir telefonlara ve yapay zekaya olan ilgisinin artmasının, akıllı telefon pazarını “çok ilginç bir döneme” soktuğunu da ekliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap