Belçika, Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları gönderecek

Belçika'nın Başbakanı Alexander De Croo, Ukrayna'ya olan desteklerini güçlendirmek adına F-16 savaş uçaklarını yıl sonuna kadar gönderme kararı aldıklarını duyurdu.

Yayın: 26.04.2024 - 23:29

27 kez okundu

Belçika, Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları gönderecek

De Croo, Savunma Bakanı Ludivine Dedonder ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, savaş uçaklarının maliyetinin dondurulmuş Rus varlıklarından karşılanacağını açıkladı.

Belçika’da bulunan dondurulmuş Rus varlıklarının vergileriyle finanse edileceğini belirten De Croo, “Bu, Ukrayna’nın savunmasını desteklemek ve kendilerini Rus tehdidine karşı güçlendirmek için kullanılacak. Dolayısıyla uçakların maliyeti, doğrudan Belçika vatandaşlarının vergilerinden karşılanmıyor.” şeklinde konuştu.

De Croo, Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının yıl sonuna kadar gönderileceğini belirtirken, “Bu, Ukrayna’nın savunması için önemli bir adımdır. Ülkemiz zaten F-16 koalisyonunun bir parçasıydı ve teslim edilen uçakların onarımı ile Ukraynalı pilotların eğitiminden sorumluydu. Ancak şimdi, Ukrayna’ya doğrudan uçak tedarik eden sınırlı bir grup ülkeye katılmış oluyoruz.” dedi.

Basın toplantısında kaç adet uçağın gönderileceği ve teslimat tarihi hakkında bilgi verilmese de Bakan Dedonder, teslimatların “mümkün olan en kısa sürede” gerçekleştirileceğini ifade etti.

Dedonder, “Uçakları yıl sonuna kadar teslim etmek için elimizden geleni yapacağız.” diyerek, alınan kararın ülkenin güvenliğini tehlikeye atmadığını vurguladı.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, gönderilecek F-16’ların yanı sıra ek finansman sağlanarak Ukrayna’nın savunmasının güçlendirileceğini belirtti.

Lahbib, “Ukrayna’ya yardım etmek aynı zamanda kendi güvenliğimizi korumak anlamına geliyor. Rus saldırganlığı sadece bir insani kriz değil, aynı zamanda bir güvenlik meselesidir.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap