Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM heyetini kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 40. kuruluş yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere ülkede bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Yayın: 16.11.2023 - 10:17

220 kez okundu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM heyetini kabul etti

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temelinin halkın iradesinde olduğunu vurgulayarak, Osmanlı İmparatorluğu’nun adadan ayrılmasından bu yana Kıbrıs Türkü’nün, Rum-Yunan ikilisine karşı özgürlük ve varoluş mücadelesi verdiğini ifade etti.

1960 kuruluş anlaşmasıyla adanın Yunanistan’a verilmesinin engellendiğine dikkat çeken Tatar, Kıbrıs’ta iki ayrı halkın olduğunu ve birinin diğerinden daha egemen olmadığını belirterek, Rumlar’ın Kıbrıs Anayasasını değiştirip Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’ne dönüştürdüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, yaşanan kısıtlama ve soykırımlara rağmen Kıbrıs Türklerinin mücadele azminden bahsederek, 1974’te Türkiye’nin müdahalesiyle çatışmaların sona erdiğini ve bu sayede 50 yıldır barış, huzur ve güvenin devam ettiğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Bekir Bozdağ ise KKTC’nin bağımsızlığının 40. yıl dönümünü kutlayarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin de 100. yılını kutladığına dikkat çekti. Bozdağ, iki devletin egemen, bağımsız ve refah içinde devam etmesini temenni ederken, Birleşmiş Milletler’in bazı güçlü devletlerin çıkarlarını koruyan bir örgüte dönüştüğü eleştirisinde bulundu ve uluslararası alanda hakları korumak için güçlü olmanın önemine vurgu yaptı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap