Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 31.01.2024 - 01:07
Güncelleme: 31.01.2024 - 01:07
243 kez okundu
AdBlue, dizel motorların ürettiği zararlı nitrojen oksit emisyonlarını azaltmaya yönelik bir çözümdür. 2010 yılında kullanılmaya başlanan bu özel sıvı, Euro 6 motorlar dahil olmak üzere birçok dizel araçta kullanılmaktadır. Temel olarak üre ve deiyonize su içeren AdBlue, motordan ayrı bir depoda depolanır ve ardından egzoz sistemine yönlendirilerek nitrojen oksit parçalanır.
AdBlue’nun içeriği su ve üreden oluşur. Üre, yüksek saflıkta ve diğer kullanım alanlarından daha kaliteli bir şekilde üretilir. Su ise yüksek derecede deiyonize edilmiştir. Bu renksiz ve toksik olmayan sıvı, yanıcı bir özelliğe sahip değildir, bu da kullanımının güvenli olduğu anlamına gelir. Ancak, hassas cilde sahip kişilerin temasını önlemek adına eldiven kullanmaları önerilir.
AdBlue, -11 derecede donma özelliğine sahiptir, ancak bu genellikle araçların kullanımı sırasında sorun yaratmaz. Donsa bile, eridikten sonra özelliklerini kaybetmez ve sorunsuz bir şekilde işlemeye devam eder.
Bu çevre dostu sıvının kullanımı genellikle büyük ve pahalı araçlarda tercih edilir. AdBlue’nun küçük dizel araçlarda kullanılmamasının temel nedeni, sistemin küçük araçlara sığmayacak kadar yer kaplaması ve pahalı olmasıdır. Yapılan testler, AdBlue’nun kullanımıyla araçların nitrojen oksit emisyonlarını önemli ölçüde(%56) azalttığını göstermektedir.
Ayrıca bu araştırmalarda, küçük dizel otomobillerin, tam yüklü bir kamyon kadar zararlı emisyon yaydığı tespit edilmiştir. Leed Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırma, 1.4 TDI motora sahip Volkswagen Polo modelinin her geçilen kilometre başına 1,2 gram nitrojen dioksit salgıladığını ortaya koymuştur. Bu değer, tam yüklü bir dizel kamyonun yaydığı emisyon miktarına denk gelmektedir.
Bitince ne olur?
AdBlue seviyesi azaldığında araç sürücüsüne uyarı verilir. Bu uyarı ciddiye alınmalıdır, çünkü AdBlue seviyesi tamamen tükendiğinde aracın motoru otomatik olarak durur ve tekrar çalıştırılamaz. Araç hareket halindeyken AdBlue seviyesi sıfıra düşerse, motor gücü ve performansı azalır. Bu durum, olası hasarı önlemek adına bilinçli bir güvenlik önlemidir.
Dikkat edilmesi gereken noktalar
Son olarak, AdBlue’nun dizel yakıt deposuna eklenmemesi gerektiği önemlidir. AdBlue’nun kendi deposu vardır ve yanlışlıkla yakıt deposuna eklenmesi durumunda ciddi motor hasarına neden olabilir. Bu durumda: Motorun kesinlikle çalıştırılmaması önemlidir, yakıt deposu hemen boşaltılmalıdır ve olası zararlara engel olmak için hasar olup olmadığını kontrol etmekte fayda vardır.
AdBlue, çevre dostu bir teknoloji olarak dizel araç kullanıcılarına çevresel etkileri azaltma konusunda önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu yenilikçi çözüm, gelecekte otomotiv sektöründe daha yaygın bir şekilde benimsenebilir ve çevre üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.