İngiltere: Kızıldeniz açıklarında bir gemi füze saldırısına uğradı

İngiltere Deniz Ticaret Organizasyonu (UKMTO), Yemen’in güneybatısındaki Meha kenti yakınlarında bir gemiye yapılan füze saldırısını duyurdu.

Yayın: 27.04.2024 - 13:19

27 kez okundu

İngiltere: Kızıldeniz açıklarında bir gemi füze saldırısına uğradı

İngiltere Deniz Ticaret Organizasyonu (UKMTO), Yemen’in güneybatısındaki Meha kenti yakınlarında bir gemiye yapılan füze saldırısını duyurdu.

UKMTO’nun resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Kızıldeniz’de Meha’ya 14 mil uzaklıkta bir gemi, iki ayrı saldırıya maruz kaldı.

İlk saldırının gemiye yakın bir noktada gerçekleştiği ve ikinci saldırının ise gemide hasara neden olduğu belirtildi.

Husiler Saldırıyı Üstlendi

Saldırıyı, İran destekli Husiler üstlendi.

Husilerin yaptığı açıklamada, “İngiliz petrol gemisi Andromeda Star’ın Kızıldeniz’de füzelerle vurulduğu” ifadesine yer verilirken, saldırıyla ilgili detaylar verilmedi.

Ayrıca, Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, yaptığı televizyon konuşmasında, ülkenin kuzeyindeki Sada kentinde bir Amerikan insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Seri, MQ-9 tipi İHA’nın Sada semalarında füzeyle vurulduğunu ve düşürüldüğünü aktardı.

Seri, Gazze’deki abluka ve saldırıların durdurulmasına kadar askeri “operasyonlara” devam edeceklerini vurguladı.

CENTCOM: İngiltere’ye Ait Gemi Hafif Hasar Aldı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da Husilerin kontrolündeki bölgeden üç gemisavar balistik füze fırlatıldığını belirtti.

Füzelerin, “MV MAISH” isimli Barbados bandıralı ve “MV Andromeda Star” adlı İngiltere’ye ait Panama bandıralı bir gemiye gönderildiği bildirildi. “MV Andromeda Star”ın hafif hasar aldığı açıklandı.

ABD’nin açıklamasında, gemilere herhangi bir zarar gelmediği belirtildi.

Kızıldeniz’deki Durum

Yemen’de İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

Husilerin eylemlerinin ardından birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiğini belirterek 18 Aralık 2023’te Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adı altında çok uluslu bir “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu.

ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki kontrol bölgelerine saldırısı üzerine Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap