Çok nadir görülen bir fenomen: Yarı dişi, yarı erkek bal kuşu!

Kolombiya’nın Manizales kenti yakınlarındaki Don Miguel Doğa Parkı’nda amatör kuşbilimci John Murillo, sıradan bir yeşil bal kuşu olarak görünen ancak olağanüstü bir özelliğe sahip bir kuş keşfetti.

Yayın: 04.01.2024 - 22:36

143 kez okundu

Çok nadir görülen bir fenomen: Yarı dişi, yarı erkek bal kuşu!

Kuşun sol tarafındaki tüyleri dişilere özgü yeşil renkteyken, sağ tarafındaki tüyleri erkeklere özgü mavi renkteydi.

Bu benzersiz keşif, Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nden Zooloji Profesörü Hamish Spencer ile yapılan ortak bir çalışma sonucunda bilim dünyasına sunuldu. İki yanlı çift cinsiyetlilik olarak adlandırılan bu durum, kuşlarda cinsiyetin belirlenmesi ve cinsel davranışların anlaşılması açısından önem taşıyor.

Bu fenomenin, önceden kelebeklerden başlayarak böcekler, kabuklular, örümcekler ve hatta kertenkeleler ile kemirgenler gibi çeşitli hayvan gruplarında tespit edildiğini belirten Prof. Spencer, bu nadir durumun genellikle hücresel bölünme sırasında meydana gelen bir hatadan kaynaklandığını belirtti. İki yanlı çift cinsiyetlilik örneği, kuşlarda cinsiyetin tek bir tarafta dişi, diğer tarafta erkek olarak bulunabileceğini gösteriyor.

Don Miguel Doğa Parkı’nda gözlemlenen bu kuş, en az 21 ay boyunca incelendi ve davranışları diğer bal kuşlarından pek farklı değildi. Ancak ilginç bir şekilde, kuşun beslenme noktasına gelen diğer kuş türlerine izin vermediği ve genellikle meyveleri yemeden önce diğerlerinin ayrılmasını beklediği gözlendi.

Bu olağanüstü kuş, bilim dünyasında 100 yıldan uzun bir süredir kayda geçen bal kuşlarında ilk çift cinsiyetlilik vakası olma özelliği taşıyor. Kuşbilimciler, bu benzersiz örnek üzerinden kuşlardaki cinsiyet belirleme mekanizmalarını daha iyi anlama fırsatı bulduklarını ifade ediyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap