IMF: Yapay zeka işlerin yüzde 40’ını etkileyecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan son analize göre, yapay zeka teknolojisi dünya genelinde tüm işlerin yaklaşık %40'ını etkileme potansiyeline sahip.

Yayın: 15.01.2024 - 08:54

56 kez okundu

IMF: Yapay zeka işlerin yüzde 40’ını etkileyecek

BBC Türkçe Servisi’ndeki habere göre IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yapay zekanın genel eşitsizliği daha da derinleştirebileceği uyarısında bulundu. Georgieva, ülkelerin teknolojinin sosyal gerilimleri daha fazla artırmaması için bu konuya öncelik vermesi gerektiğini belirtti.

Analizde yapay zekanın yaygınlaşmasının getirebileceği faydalar ve riskler detaylı bir şekilde ele alındı. IMF, gelişmiş ekonomilerde işlerin yaklaşık %60’ını etkileyebileceğini belirtirken, bu durumun çalışanların üretkenliklerini artırmasının yanı sıra bazı temel görevleri yerine getirme yeteneği ile işgücü talebini azaltarak ücretleri etkileyebileceği uyarısında bulundu.

IMF’nin tahminlerine göre, yapay zeka teknolojisinin düşük gelirli ülkelerdeki işleri etkileme oranı sadece %26 olacak. Georgieva, bu ülkelerin yapay zekadan yeterince faydalanacak altyapıya veya kalifiye işgücüne sahip olmamasının, zamanla teknoloji tarafından yaratılan eşitsizliği daha da derinleştirebileceğine dikkat çekti.

Yapay zekayı benimseyen yüksek gelirli ve genç çalışanların ücretlerinde artış öngörülürken, daha düşük gelirli ve yaşlı işçilerin geride kalabileceği belirtildi. Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturarak ve savunmasız işçilere yönelik eğitim programları sunarak yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebileceklerini ve eşitsizliği azaltabileceklerini vurguladı.

IMF’nin analizi, Dünya Ekonomik Forumu’nun İsviçre’nin Davos kentinde düzenlendiği bir etkinlikle birlikte yayımlandı. Yapay zeka, özellikle ChatGPT gibi uygulamaların popülerliğindeki artışın ardından tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği yetkilileri geçen ay, yapay zeka kullanımını düzenlemek amacıyla dünyanın ilk kapsamlı yasaları üzerinde anlaşmaya vardı; ancak bu mevzuatın en erken 2025 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap