Mor bakteriler, bilim insanları için Dünya dışı yaşamın yeni rehberi olabilir

Bilim insanlarına göre, mor bakteriler fotosentez yaparak kendi gıdalarını üretebiliyor ve bu özellikleriyle Dünya dışı yaşamın yolunu gösterebilir.

Yayın: 19.04.2024 - 15:42

32 kez okundu

Mor bakteriler, bilim insanları için Dünya dışı yaşamın yeni rehberi olabilir

ABD’deki Cornell ve Minnesota üniversitelerinden araştırmacılar, bugüne kadar tespit edilen 5,500’den fazla yabancı gezegendeki yaşam arayışında yeni bir aşamaya geçildiğini söylediler.

Bilim insanları, yaşam arayışını Dünya’nın yeşilinden farklı bir yöne doğru kaydırarak, diğer gezegenlerde fotosentezle besin üreten mor bakterilerle kaplı alanların benzerlik gösterdiğini keşfettiler.

Bu yeni araştırmada, dünya dışındaki yaşamın oksijen ve ışık gerektirmeyen mor bakterilerle kaplı olabileceği sonucuna varıldı, çünkü diğer gezegenler Dünya gibi değil.

Mor bakterilerin, gelecekte yabancı yaşamı incelemede önemli bir rol oynayacağına inanan bilim insanları, bu renk tonunun ayırt edici bir özellik haline geleceğini belirtiyorlar.

Cornell Üniversitesi’nden Dr. Lisa Kaltenegger, mor bakterilerin çeşitli koşullarda gelişebildiğini ve pigmentleri sayesinde sarı, turuncu, kahverengi ve kırmızı tonları içerebildiğini açıkladı.

Kaltenegger, bu mor bakterilerin düşük enerjiyle yetindiğini ve bu nedenle yabancı yaşamın incelemesinde önemli bir rehber olabileceğini vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap