Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırıyoruz. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz. Veri politikamız ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları iletişim formu üzerinden bizlere sorabilirsiniz.
Gündemi yakala, kullanıcıların ve yazarların haberlerini takip et!
Son Dakika
Yemek Tarifleri
Diğer
Gazeteler
Bölgelere Göre
İnteraktif
Bağlantılar
Siyasiler
Bizi Takip Edin
Yayın: 16.10.2023 - 21:01
Güncelleme: 17.10.2023 - 20:39
293 kez okundu
Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki son durumu değerlendirdi. Berova, bu sabah Gündem Kıbrıs Web TV’de Çiğdem Aydın’ın konuğu olarak hükümetin DAÜ’yü mali zorluklarından kurtarmak için adımlar attığını, ancak bunun gerçekleştirilmesi için DAÜ’de yönetim kadrosunun hızla belirlenmesi gerektiği uyarısında bulundu.
DAÜ’deki mali yapının düzeltilmesi ve sürdürülebilir hale getirilmesi için Başbakan ve dolayısıyla hükümetin ciddi bir çaba sarf ettiğini vurgulayan Berova, Eğitim, Maliye ve Çalışma Bakanlıklarının da önemli sorumlulukları olduğunu belirtti.
Maliye Bakanlığı olarak, DAÜ’deki mali durumu incelemek amacıyla Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’nu görevlendirdiklerini ve DAÜ’deki mali yapıyı detaylı bir şekilde analiz ettiklerini söyleyen Maliye Bakanı Berova, bu konuda yapılması gerekenleri ilgili paydaşlarla bir araya gelerek tartıştıklarını ifade etti.
Berova, şunları ekledi:
“DAÜ, KKTC’de önemli bir yükseköğretim kurumu olup yasal olarak kurulmuştur. Ancak son zamanlarda DAÜ ciddi bir mali krizle karşı karşıyadır. Bu mali kriz, yönetim sorunları da dahil olmak üzere birçok sorunu ortaya koymuştur. Geçtiğimiz haftalarda DAÜ rektörü istifa etti ve ardından vekil rektör atanmıştır. Daha sonra rektör seçimi için bir süreç başlatılmıştır.
Mali açıdan bakıldığında, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin mali yapısını, sürdürülebilirliğini ve gelecekteki planlarını belirlemek adına hükümetimiz büyük bir çaba göstermektedir. Sayın Başbakanımızın bu konudaki kararlılığı çok açıktır. Bu bağlamda, özellikle Eğitim Bakanlığı, Maliye ve Çalışma Bakanlıkları önemli görevler üstlenmelidir.
Biz Maliye Bakanlığı olarak, DAÜ’nün mali sorunlarını incelemek amacıyla Maliye Teftiş Kurulu’nu görevlendirdik ve mali durumu değerlendirdik. Şimdi önümüzde yapılması gereken adımları belirledik. DAÜ’ye mali destek vermek elzemdir, ancak bu konuda DAÜ’nün de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir.
Şu an itibariyle DAÜ’de seçilmiş bir rektör yok. Hızla yeni bir rektör seçmeli ve yönetim kadrolarını oluşturmalıyız, böylece VYK (Vergi Yükümlüleri Kurulu), rektör ve ekibi önümüzdeki dönemi planlayabilir. Kesin olan şu ki, mali yapı ile DAÜ, yıl sonundan itibaren ücret ve ücret nitelikli ödemelerini karşılayamayacak bir duruma gelecektir.
Bu ciddi bir önlem alınmasını gerektirir. Sendikalar da dahil olmak üzere VYK ve acilen seçilmesi gereken rektör ve ekibinin bu konuda bir strateji hazırlaması gerekmektedir. Devletin kaynakları, yani Maliye’den gelecek fonlar, nihayetinde bu ülkenin vatandaşlarının vergilerinden elde edilen paralardır. Eğer gerekli düzenlemeler yapılmazsa, bu kaynaklar boşa harcanır.
Ve günün sonunda DAÜ’yü kurtarmaz, sadece DAÜ’nün geleceğini ertelemiş oluruz. Bu nedenle çok kritik bir dönemdeyiz. 2024 bütçesi şu anda Bakanlığımız tarafından hazırlanmaktadır ve 31 Ekim’de Meclis Genel Kurulu’na sunulacaktır.
Bütçe bütünlüğü içinde DAÜ’ye yapılacak katkıyı da eklememiz gerekmektedir. Bu nedenle zaman önemlidir. Dolayısıyla bu stratejinin bir an önce belirlenmesi gerekmektedir ki, destek verebilelim.”
Berova, DAÜ’nün büyük bir vergi borcu olduğuna dikkat çekti ve vergi borcu için özel bir düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Vergi borcunun yapılandırılabileceğini, bu konuda sorun olmadığını ancak temel sorunun gelirlerin maaşları karşılamadığı olduğunu söyleyerek, “Acı ama gerçek şu ki, DAÜ tüm kaynaklarını maaş ve maaş nitelikli ödemelere harcamaktadır. Şu andaki tablo bu” dedi.
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap
Henüz bildirimin bulunmuyor.