Antarktika’da sürüklenen dev buzdağı A23a

Antarktika’nın kuzeybatısında yer alan Filchner Buz Sahanlığı’nın bir parçası olan ve tarihin en büyük buzdağı ünvanını taşıyan A23a, küresel ısınmanın etkisiyle yaklaşık 4 bin km karelik devasa alanıyla sürüklenmeye başladı. Bu dev buzdağı, 30 yılı aşkın süredir karaya oturduğu zeminden geçen kasım ayında ayrılarak dikkat çekmişti.

Yayın: 24.01.2024 - 22:50

100 kez okundu

Antarktika’da sürüklenen dev buzdağı A23a

1986’da buz adası haline gelen A23a, Weddell Denizi’nde karaya oturduktan sonra tekrar sürüklenmeye başlamıştır. Paris’in yaklaşık 40 katı büyüklüğünde olan bu buzdağının ağırlığı tahminen bir milyar ton civarında olup, yer yer 400 metre kalınlığına ulaşmaktadır. Londra Shard’dan bile daha yüksek olan bu buzdağı, Güney Okyanusu’nun kuzeyine doğru ilerleyerek Fil Adası ile Güney Orkney Adaları arasında sürüklenmektedir.

Bilim insanları, A23a’nın ilerleyişini yakından takip ediyor, zira Güney Georgia’da karaya oturması halinde milyonlarca fok, penguen ve deniz kuşu için sorunlar yaratabilir. Bununla birlikte, buzdağının erimesi, içerdiği minerallerin serbest kalmasına ve okyanus besin zincirinin temelini oluşturan organizmaların beslenmesine katkı sağlamaktadır.

Fotoğraf: Andrew Miller (Capture North Studios) tarafından çekilmiştir.

Keşif gemisiyle yapılan gözlemlerde, buzdağının denizde sürüklenmesi sırasında oluşan dev yarıklar ve muhteşem mavi yaylar dikkat çekmektedir. A23a’nın ilerleyişi, doğal yaşam için olası zorlukları beraberinde getirirken, aynı zamanda bilim dünyasına önemli veriler sunmaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap