İran Cumhurbaşkanı Reisi: “Savunma doktrinimizde nükleer silah üretimine yer yok”

İran'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkenin nükleer ve savunma politikalarının, ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'in nükleer silah üretimini yasaklayan fetvasına sıkı sıkıya bağlı olduğunu vurguladı.

Yayın: 27.04.2024 - 16:18

30 kez okundu

İran Cumhurbaşkanı Reisi: “Savunma doktrinimizde nükleer silah üretimine yer yok”

Başkent Tahran’da düzenlenen “İran Expo 2024 Fuarı”nın açılış töreninde konuşan Reisi, uluslararası katılımın, ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların etkisizliğini gösterdiğini belirtti. Reisi, “Bu fuar, ülkenin, bölgenin ve dünyanın ekonomik kalkınmasını teşvik ediyor. İran, yaptırımlara karşı dayanıklı ve bunların hiçbir zaman başarılı olmadığını kanıtlıyor.” dedi.

Nükleer silah üretimi konusundaki endişelere de değinen Reisi, ülkenin nükleer ve savunma politikalarında böyle bir niyetin olmadığını vurguladı. Reisi, “Nükleer silah üretimi, nükleer ve savunma sanayi dahil olmak üzere politikamızda yer almıyor. Bu, liderimiz Hamaney’in fetvasının bir yansımasıdır.” şeklinde konuştu.

Reisi, İran’ın nükleer teknolojiyi sivil amaçlarla kullandığını ve kullanmaya devam edeceğini belirtti.

Ayetullah Ali Hamaney, 2000’lerin başında nükleer silahların geliştirilmesini veya kullanılmasını yasaklayan bir fetva yayınlamıştı.

İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonrasında, bazı siyasetçiler Hamaney’in fetvasının değişebileceğini ve İran’ın nükleer silah üretebileceğini iddia etmişti.

Meclis Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Üyesi ve muhafazakar Milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, Hamaney’in fetvasının değişmesi durumunda ilk nükleer denemenin bir hafta içinde gerçekleşebileceğini öne sürmüştü. Bu iddia ülkede geniş yankı uyandırmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap