“Bilim Lefkoşa” Arabahmet’te açıldı!

Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest'in en kısa sürede Kuzey Kıbrıs'ta gerçekleştirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Yayın: 07.11.2023 - 17:33

172 kez okundu

“Bilim Lefkoşa” Arabahmet’te açıldı!

Bilim Lefkoşa’nın açılış töreninde konuşan Selçuk Bayraktar, Türkiye’de bu yıl Teknofest’e 1 milyondan fazla başvuru yapıldığını vurgulayarak, gençlerin teknoloji ve bilim aracılığıyla dünyayı değiştirebileceklerine ve dünya gelişimine yön verebileceklerine inandıklarını ifade etti.

Lefkoşa’nın tarihi surları içinde yer alan Arabahmet Mahallesi’nde bulunan Bilim Lefkoşa’nın açılış törenine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Kıbrıs Bilim ve Zeka Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Tümer, KEİ Ofisi Koordinatörü Ömer Cihan, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ve diğer üst düzey yetkililer ile gençler katıldı.

“Bilim Lefkoşa”, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti KEİ Ofisi ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) destekleri ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü iş birliğiyle açıldı.

Açılış töreninde sırayla Kıbrıs Bilim ve Zeka Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Tümer, Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar birer konuşma yaptılar.

Konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’a hediye takdim edildi.

Mustafa Tümer

Kıbrıs Bilim ve Zeka Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Tümer, açılışta yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs’ın tarihi anlarından birini yaşadığını belirterek, Kıbrıs Bilim ve Zeka Vakfı olarak Bilim Lefkoşa’nın açılışında katkısı olan herkese teşekkür etti.

Tümer, T3 Vakfı’nın katkısının önemini vurgulayarak, T3 Vakfı’nın olmadığı bir durumda Bilim Lefkoşa’nın 6 bilim atölyesi ve deneme yap atölyesinin açılamayacağını söyledi.

Atölyeler hakkında bilgi veren Tümer, tüm atölyelerin gençlere farklı faydalar sağlayacağını ve gençlerin vizyonlarını genişleteceğini ifade etti.

Selçuk Bayraktar

Selçuk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görev yapan isim, Lefkoşa Bilim atölyesinin açılışının büyük bir coşku ve onurla kutlandığını ifade etti.

Kıbrıs Bilim ve Zeka Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle kurulan “Bilim Lefkoşa”nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gençlere bilim ve teknoloji alanında katkı sağlayacağına vurgu yaptı. Bayraktar, Bilim Lefkoşa’nın amacının bilim insanlarını yetiştirmek olduğunu belirtti.

Bayraktar, bu yıl Türkiye’de düzenlenen Teknofest’e 1 milyondan fazla başvuru olduğuna dikkat çekti ve gençlerin teknoloji ve bilim aracılığıyla dünyayı değiştirebileceğine, dünya gelişimine yön verebileceğine olan inancını dile getirdi.

Selçuk Bayraktar, Bilim Lefkoşa’nın matematik atölyesinden astronomi, uzay ve havacılık atölyesine, tasarım atölyesinden tarım atölyesine, doğa bilimleri atölyesinden girişimcilik atölyesine kadar geniş bir yelpazede eğitim sunacağını vurgulayarak gençlerin bu atölyelerde eğlenerek öğreneceklerini açıkladı.

Teknolojinin yalnızca teknolojik başarılar elde etmek için değil, adaleti, iyiliği ve merhameti desteklemek açısından önemli olduğuna dikkat çeken Bayraktar, bilim ve teknolojinin insanların acılarını hafifletmek için kullanılmasının da vurgulandı.

Bayraktar, tarihin en büyük trajedilerinden birinin Gazze’de yaşandığına işaret ederek, batının ırkçılığına dair bir perspektif sunarak bu trajediyi ön plana çıkardı.

Ayrıca Bayraktar, Teknofest’in en kısa sürede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilme hedefini paylaştı.

Osman Aşkın Bak

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, açılış konuşmasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilim ve teknolojiye verdiği büyük değeri vurgulayan Bak, bilimin güçlü bir etken olduğunu vurguladı.

Türkiye’de düzenlenen Teknofest’e büyük bir katılım olduğunu belirten Bak, Bilim Lefkoşa’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gençlerin vizyonlarını geliştirmeleri için önemli bir fırsat sunduğunu açıkladı.

KKTC’li gençlerin bilim ve teknoloji ile şekillenerek ülkelerinin geleceğine önemli katkılar yapacaklarına olan inancını dile getiren Bakan Bak, “güçlü bir gençlik geliyor” ifadesini kullandı.

Son 21 yılda Türkiye’nin milli teknolojisi ve savunma sanayisine yapılan yatırımları ve bu alandaki gelişmeleri vurgulayan Bak, bu gelişmelerin Türkiye’yi önemli bir güç haline getirdiğine dikkat çekti.

Gazze’de yaşanan vahşeti kınayan Bakan Bak, vahşetin sadece kınanmasının yeterli olmadığını, aynı zamanda ses çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Bak, Bilim Lefkoşa’nın yapacağı çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Bu kapı açıldı ve gençler için büyük fırsatlar sunuyor. Dünyanın 5’ten büyük olduğunu kanıtlayacak gençler yolda” dedi.

Ersin Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında günün önemini vurgulayarak Türkiye’nin teknoloji sahasındaki başarılarına dikkat çekti.

“Kuzey Lefkoşa’dan Güney’e” bir çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, “Gençlerimizin önünü kimse engelleyemez, onlar her şeyi hak ediyorlar” şeklinde konuştu.

Dün akşam BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türklerine büyük haksızlıklar yapıldığını ve Guterres’e bu konuyu ilettiklerini belirtti.

Kıbrıs Türklerinin Türk Devletler Teşkilatı’nın gözlemci üyesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, bir yıl önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Semerkant’ta bu üyeliği kazandıklarını hatırlattı.

Türk halkına yönelik yapılan haksızlıklara karşı yoğun bir mücadele verildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC’de, bu coğrafyada, Doğu Akdeniz gibi stratejik bir bölgede gençlerin yolunu açmak, gençlere yarın vaat etmek için böyle güzel gelişmeler umut veriyor” dedi.

İzolasyonlar altında maruz kaldıkları haksızlıklara rağmen Türk halkı ve gençliğine yeni fırsatlar sunmanın önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, gençlerin bu fırsatlarla gelecekte ülkelerine büyük hizmetler sunabileceğini ve bu sayede yeteneklerin, Aziz Sancarlar gibi başarı hikayelerinin doğabileceğini söyledi.

Baskılara ve zulme rağmen Kıbrıs Türk halkının ayakta durabildiğini ve kendi devletini kurabildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu coğrafyada gençlik, mücadele, sevgi, başarı ve umutla bakabilecek yüreklerle doludur. Hepimiz bir aradayız. Kıbrıs Türk halkının gençliği Teknofest’te yer aldı ve gelecekte de burada olacak. Teknofest’i burada bekliyoruz. Bilim Lefkoşa’nın hayırlara vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konuşmasının ardından, Bilim Lefkoşa’nın açılışı toplu bir kurdele kesimiyle gerçekleştirildi.

Açılıştan sonra Bilim Lefkoşa’nın atölyeleri de ziyaret edildi.

Kıbrıs Bilim ve Zeka Vakfı projesi olan Bilim Lefkoşa, matematik atölyesinden astronomi, uzay ve havacılık atölyesine, tasarım atölyesinden tarım atölyesine, doğa bilimleri atölyesinden girişimcilik atölyesine ve dene-yap atölyesine kadar geniş bir yelpazede ücretsiz hizmet sunacak bir eğitim merkezi olarak 2022 yılında kuruldu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap