Töre, “Parlamenterler Arası Kudüs Platformunun 5. Konferansı”nda konuştu

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Gazze'deki trajediyi insanlığın utanç kaynağı olarak nitelendirerek, dünya kamuoyunun duyarsızlığına dikkat çekti.

Yayın: 27.04.2024 - 08:06

93 kez okundu

Töre, “Parlamenterler Arası Kudüs Platformunun 5. Konferansı”nda konuştu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hayata geçirilen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş’un himayesinde faaliyetlerini sürdüren “Parlamenterler Arası Kudüs Platformu’nun 5. Konferansı”na katılan Töre, 75 devlet ve 9 kuruluştan 14 meclis başkanı, 10 meclis başkan yardımcısı, 9 birlik başkanı ve 600 milletvekiline hitaben önemli bir konuşma gerçekleştirdi.

Töre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin etkinliğini yitirdiğini, ve Avrupa Birliği gibi kendini medeni olarak tanımlayan kuruluşların, İsrail’in artan saldırganlığına destek verdiğini belirtti.

İsrail’in bebekleri, sivilleri ve masum insanları hedef aldığını vurgulayan Töre, Netanyahu yönetiminin Filistin’de soykırım gerçekleştirmekten çekinmediğini dile getirdi.

Filistin halkının yanında olduklarını ve Kudüs ile Mescid-i Aksa’nın korunmasını savunduklarını yineleyen Töre, diğer ülkeleri İsrail’in zulmüne karşı daha etkili önlemler almaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’deki duruma dair adil bir tutum sergileyemediğini eleştiren Töre, Amerika Birleşik Devletleri’nin tavrını sert bir şekilde eleştirdi.

Töre, “Gazze’de soykırım yaşanıyor. İsrail’in bu eylemleri utanç verici. Ancak BM’nin etkisizliği ve İsrail’e destek olan ABD ve Avrupa Birliği’nin varlığıyla bu zulme dur demek mümkün olmuyor.” şeklinde konuştu.

Müslüman ülkelerin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini vurgulayan Töre, Filistin’deki grupların aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp birlik olmaları gerektiğini ifade etti.

Geçmişte Kıbrıs Türk Halkı’nın da benzer katliamlara maruz kaldığını hatırlatan Töre, Birleşmiş Milletler’in başarısızlığını da vurgulayarak, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında BM Güvenlik Konseyi’nin hızla ateşkes çağrısında bulunduğunu ancak Türk ordusunun bu çağrılara uymasına rağmen sonuç alınamadığını belirtti.

Töre, konuşmasını “Aldanmayalım ve birlik olalım” sözleriyle sonlandırdı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap