Ekvador Devlet Başkanı Noboa: “Meksika ile karmaşık bir kriz yaşıyoruz”

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, Ekvador polisinin Meksika'nın Kito Büyükelçiliği'ne düzenlediği baskınla ilgili "Meksika ile benzeri görülmemiş karmaşık bir kriz yaşıyoruz." dedi.

Yayın: 09.04.2024 - 10:02

40 kez okundu

Ekvador Devlet Başkanı Noboa: “Meksika ile karmaşık bir kriz yaşıyoruz”

Noboa, başkent Kito’daki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda basın toplantısı düzenleyerek 6 Nisan’daki büyükelçilik baskınına değindi.

Ulusal güvenliklerini korumak için “olağanüstü” bir karar almaları gerektiğini vurgulayan Noboa, “Suçluların ve narko teröristlerin her türlü dokunulmazlığını reddeden bir anlayışı temsil ediyoruz. Meksika ile benzeri görülmemiş karmaşık bir kriz yaşıyoruz ve bunun farkındayız.” şeklinde değerlendirme yaptı.

Meksika ile yaşanan diplomatik krizi hatırlatan Noboa, “Yargı kararlarının müzakere edilmemesi şartıyla her türlü anlaşmazlığın çözümü için Meksika ile konuşmaya hazırız. Çok ciddi suçlardan hüküm giymiş birine siyasi sığınma verilmesine göz yumamazdık ve hukukun gereğini yerine getirdik.” şeklinde konuştu.

Noboa, Meksika’nın eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas’a “siyasi sığınma” vererek Karakas Anlaşması’nın 2. ve Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesini ihlal ettiği iddiasında bulundu.

Uluslararası hukukun tüm normlarına saygılı olduklarını belirten Noboa, Ekvador’un barış ve adalet ülkesi olduğunu söyledi.

Noboa’nın açıklamaları, Ekvador polisinin eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas’ı gözaltına almak için Meksika’nın Kito Büyükelçiliği’ne Aralık 2022’den beri düzenlediği baskını izlediğinde ortaya çıktı.

Büyükelçiliğin Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, Ekvador polisinin içeriye zorla girdiğini ve personele saldırdığını açıkladı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ise bu durumu uluslararası hukukun ve Meksika’nın egemenliğinin açık bir ihlali olarak değerlendirdi ve Ekvador hükümetiyle diplomatik ilişkilerin derhal askıya alınması talimatını verdi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap