Avrupa’nın geçen yılki doğal gaz üretimi yüzde 8,2 azaldı

Avrupa'nın doğal gaz üretimi, geçen yıl sahada yapılan bakım çalışmalarının etkisiyle 19 milyar metreküp azalarak 214 milyar metreküpe geriledi.

Yayın: 29.04.2024 - 19:42

105 kez okundu

Avrupa’nın geçen yılki doğal gaz üretimi yüzde 8,2 azaldı

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) 2024 doğal gaz raporu, bölgesel üretim verilerini sundu. Küresel doğal gaz üretimi önceki yıla göre yüzde 0,8 artarak 4,08 trilyon metreküpe ulaştı. Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Asya-Pasifik’te artış yaşanırken, Avrasya ve Avrupa’da düşüş gözlendi.

Avrupa’daki ana üreticiler Norveç, Hollanda ve Birleşik Krallık’ta üretimde düşüş yaşandı. Norveç’in gaz üretimi, Kuzey Denizi’ndeki sahalardaki bakım çalışmalarının uzamasıyla önceki yıla göre yüzde 5,3 azalarak 126 milyar metreküp oldu.

Rapora göre, Türkiye’nin Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda üretime başlaması, yerli gaz arzını artırma ve enerji güvenliğini sağlama yolunda önemli bir adım olarak nitelendirildi. Ayrıca, Romanya’nın Karadeniz’deki gaz sahalarını geliştirmeye yönelik stratejik planlarına da değinildi.

Geçen yılki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatındaki düşüş ve Türkiye’nin artan yerli üretimine vurgu yapıldı. Türkiye’nin günlük doğal gaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiği ve rezervlerde potansiyel yeni keşiflerin beklendiği belirtildi.

Şu anda Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 4 milyon metreküp doğal gaz üretiliyor ve bu rakamın Mayıs ayı gibi 5 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap