İskoçya Bölgesel Başbakanı Yusuf istifa etti

İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Hamza Yusuf, görevlerinden istifa etti.

Yayın: 29.04.2024 - 15:12

32 kez okundu

İskoçya Bölgesel Başbakanı Yusuf istifa etti

Yusuf, Edinburgh’un başkenti olan İskoçya’nın resmi başbakanlık konutu Bute House’da düzenlediği basın toplantısında, başbakanlık görevini ve parti liderliğini bırakacağını duyurdu.

Geçen hafta SNP’nin koalisyon ortağı olan İskoçya Yeşiller Partisi ile güç paylaşımı anlaşmasını sonlandırdıklarını hatırlatan Yusuf, bu iptalin Yeşiller Partisi’nde yarattığı üzüntü ve hayal kırıklığını tahmin edemediğini ifade etti.

Yusuf, ilkelerinden ödün vermeden sadece iktidarı elinde tutmak istemediğini belirterek, güven oyu almak için bir anlaşma yapabileceğini ancak hafta sonu pozisyonunu düşündükten sonra devam etmemeye karar verdiğini açıkladı.

“Si­yasi uçurumun ötesindeki ilişkiyi sadece başka birinin görevde olmasıyla onarmanın mümkün olabileceğine karar verdim” diyen Yusuf, halefi seçilene kadar görevine devam edeceğini belirtti.

İskoçya Bölgesel Başbakanlığı görevinin kendisi için büyük bir onur olduğunu dile getiren Yusuf, İskoçya’nın İngiltere’den bağımsızlığının yakın olduğu bir dönemde istifa ettiğini vurguladı.

Birleşik Krallık’ta İngiltere Başbakanının Hindu, Londra Belediye Başkanının Müslüman, Galler Bölgesel Başbakanının ise Afrika kökenli olduğunu hatırlatan Yusuf, ülkede çok kültürlülüğün başarısız olduğunu söyleyenlerin argümanının bu durumla çürüdüğünü belirtti.

Parlamento üyesi olarak çalışmalarını sürdüreceğini söyleyen Yusuf, “Dünya genelinde en korkunç insani felaketlerden biri olan ve hâlâ devam eden Gazze gibi yerlerde, içeride ve dışarıda her zaman duyulmayanların sesi olmaya devam edeceğim” dedi.

Partisinin çalışmalarına destek vermeye devam edeceğini belirten Yusuf, özellikle İskoçya’nın bağımsızlığının önemine vurgu yaptı.

Hamza Yusuf’un istifası, SNP ile İskoçya Yeşiller Partisi’nin, emisyon hedeflerindeki anlaşmazlık sonrası 3 yıl süren koalisyonlarını sona erdirmelerinin ardından geldi.

27 Mart 2023’te başlayan liderlik yarışını kazanan Yusuf, eski İskoçya Bölgesel Başbakanı ve SNP lideri Nicola Sturgeon’ın istifasının ardından iki gün sonra yemin ederek 29 Mart’ta resmen görevine başlamış ve “İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı” olmuştu.

Hamza Yusuf’un babası Pakistan kökenli olup 1960’larda İskoçya’ya göç etmişken, annesi Kenya’da Güney Asya kökenli bir ailede doğdu.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap