Kontrolsüz kullanılan vitamin ve takviye ürünler sağlık sorunlarına yol açabilir

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, kontrolsüz ve hekim tavsiyesi dışında kullanılan vitamin ve takviye ürünlerinin sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Yayın: 01.02.2024 - 11:44

59 kez okundu

Kontrolsüz kullanılan vitamin ve takviye ürünler sağlık sorunlarına yol açabilir

Ekuklu, bağışıklık sistemini güçlü tutmanın, dengeli beslenme ve düzenli uyku ile mümkün olduğunu belirtti.

Özellikle özel bir hastalığı veya vitamin emilimiyle ilgili rahatsızlığı olmayan kişilerin sağlıklı beslenme yoluyla ihtiyaç duydukları vitaminleri aldıklarına dikkat çeken Ekuklu, kış aylarında C vitamini zengini besinlere ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Ancak içeriği belirsiz, internetten alınan ve “bağışıklık sistemini güçlendiriyor” denilerek kullanılan vitaminlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Kontrolsüz kullanılan vitaminlerin sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Ekuklu, vitaminlerin ilaçlar gibi hekim kontrolünde kullanılması gerektiğini ifade etti. Bilimsel olarak faydaları kanıtlanmış destek ürünlerinin hekim gözetiminde kullanılabileceğini belirten Ekuklu, bilinçsiz kullanımın sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve vücutta birikim yapabileceğini söyledi.

Ekuklu, bitkilerin ilaç yapımında kullanılmasının doğru olduğunu ancak bu bitkilerin kontrollü ve belirli dozlarda kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “İlaçla zehri ayıran şey dozudur. Tıpta kullanılan maddeler zehir etkisi yapmaması için belirli bir doza kadar verilir.” dedi. Ayrıca, her ilacın yaş gruplarına göre belirlenmiş bir dozu olduğunu hatırlatarak, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmenin olumsuz etkilere neden olabileceğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap