Çin, uzay istasyonuna yeni taykonot ekibini yolladı

Çin’in Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu’nda görev yapacak yedinci taykonot ekibi sefere çıktı.

Yayın: 26.04.2024 - 09:52

27 kez okundu

Çin, uzay istasyonuna yeni taykonot ekibini yolladı

Çin’in Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu’nda görev yapacak yedinci taykonot ekibi sefere çıktı.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), Yı Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu’yu taşıyan Şıncou-18 uzay mekiğinin Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden Long March 2F roketiyle fırlatıldığını duyurdu.

Roketten ayrılan kapsül, planlanan yörüngeye 10 dakika içinde ulaştı.

Taykonot ekibi, bugün uzay istasyonuna varışlarının ardından, 26 Ekim 2023’te Şıncou-17 mekiğiyle gönderilen ve 5 ay boyunca görev yapan taykonotlardan görevi devralacak.

En genç taykonot grubu

Ekip, Çin’in şimdiye kadar uzay istasyonuna gönderdiği en genç taykonot grubunu oluşturuyor. Tüm ekibin doğum tarihleri 1980 ve sonrasına denk geliyor.

Seferin komutanlığını üstlenecek olan Yı, 2021’de “Şıncou-13” seferiyle uzay istasyonuna seyahat etmiş ve burada 5 ay boyunca görev yapmıştı.

Li Cong (1989 doğumlu) ve Li Guangsu (1987 doğumlu) ise ilk defa insanlı uzay görevine katılıyor.

Uzayda Akvaryum

Uzay istasyonunda 5 ay boyunca görev yapacak taykonot ekibi, bilimsel deneylerin yanı sıra istasyonun bakımını ve diğer görevleri üstlenecek.

CMSA Direktör Yardımcısı Lin Şiçiang, ekip üyelerinin uzayda düşük yerçekimi fiziği, uzay malzeme bilimi, uzay yaşam bilimleri, uzay tıbbı ve uzay teknolojisi alanlarında 90’dan fazla deney gerçekleştireceğini belirtti.

Taykonotlar ayrıca akvaryumda balık besleme deneyi yapacaklar. Bu deneyin başarılı olması durumunda, ileride taykonotların gıda ihtiyacını karşılamak için balık yetiştirme olanağı doğabilir.

Öte yandan, uzay istasyonunda bitki yetiştirme deneyleri planlanıyor. Çinli ekip, 100 adet arabidopsis bitkisini 4 hafta boyunca uzayda yeşertmeye çalışacak. Taykonotlar, yeşeren bitkileri eksi 80 derecede dondurarak düşük yerçekiminin bitki kök hücrelerini nasıl etkilediğini araştıracak.

Taykonot ekibi ayrıca, proteinlerin ve nükleik asitlerin ortak kökeni ile biyokimya dizgilerinin (kodon) kökenine dair bir moleküler araştırma ve yeni bir uzay aracı kaplama malzemesinin testini yapacak.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi üzerine kendi uzay istasyonunu oluşturdu.

“Tiengong” istasyonu, bir çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor ve bir uzay teleskobunun eklenmesi planlanıyor. İstasyon, Rusya’nın eski Mir Uzay İstasyonu’na dayanarak inşa edildi.

Ana parça olan “Tienhı” çekirdek modülüne laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun ana iskeleti tamamlandı ve istasyon “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçti.

Ayrıca, “Şüntien” adlı uzay teleskobu da ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.

3 kişilik taykonot ekibi dönüşümlü olarak görev yapıyor ve “Şıncou” mekikleriyle personel, “Tiencou” mekikleriyle de ikmal malzemeleri taşınıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap