Endonezya artan Arakanlı mülteciler için uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağırdı

Endonezya, Kasım ayından bu yana 1500'den fazla Arakanlı Müslüman mültecinin ülkeye teknelerle gelmesi üzerine uluslararası toplumdan yardım talep ediyor.

Yayın: 12.12.2023 - 18:52

198 kez okundu

Endonezya artan Arakanlı mülteciler için uluslararası toplumu sorumluluk almaya çağırdı

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammad Iqbal, düzenlediği basın toplantısında, “Mülteci sorunu, özellikle de yeniden yerleştirme konusunda şu ana kadar çok yavaş ilerleme kaydedildiğini gözlemliyoruz.” ifadesini kullandı ve uluslararası toplumu Arakanlı mülteci sorununun çözümünde daha fazla sorumluluk almaya çağırdı.

Devlet Başkanı Joko Widodo, hükümetin Arakanlı Müslümanlara “geçici olarak” yardım etmeye devam edeceğini belirtti ve “Onları şimdilik geçici olarak barındıracağız. Yerel halk tarafından kabul edilmediği için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) gibi uluslararası örgütlerle görüşmelere devam ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

BMMYK Temsilcisi Ann Maymann, Açe’deki durumla ilgili olarak, Arakanlı Müslümanlara barınacak yer bulma konusunda hükümetle işbirliği yaptıklarını belirtti ve “(Mültecilerin nereye yerleştirileceğine) Karar vermesi gereken hükümettir.” dedi.

Son olarak, 10 Aralık’ta Açe bölgesine 135 Arakanlı Müslüman taşıyan bir teknenin ve yaklaşık 27 gündür denizde seyreden ve 180 kişiyi taşıyan başka bir teknenin geldiği belirtildi. Bu olaylar, Arakan’daki etnik temizlik ve zulmün bir sonucu olarak, 2017’den bu yana Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 900 bini aştığını ortaya koymaktadır. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini ve Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” veya “soykırım” olarak nitelendirmektedir.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap