Stoltenberg’den NATO müttefiklerine, “Ukrayna’ya daha fazla yardım gönderin” çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın hava savunma sistemleri gibi ek askeri yardıma acilen ihtiyaç duyduğunu belirterek, müttefik ülkelerden daha fazla destek talep etti.

Yayın: 18.04.2024 - 10:47

31 kez okundu

Stoltenberg’den NATO müttefiklerine, “Ukrayna’ya daha fazla yardım gönderin” çağrısı

Stoltenberg, NATO karargahında Hollanda geçici Başbakanı Mark Rutte, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ile bir araya gelerek Ukrayna’ya nasıl daha fazla hava savunma sistemi sağlanabileceğini görüştüklerini söyledi. Savaşın devam etmesi nedeniyle Ukrayna’nın açık ve acil çağrısını duyduklarını vurguladı.

Danimarka, Hollanda ve Çekya’nın Ukrayna’ya yardım sağlamadaki önemine dikkat çeken Stoltenberg, ABD Kongresi’nden de olumlu adımlar beklediklerini belirtti.

Stoltenberg, Ukrayna’nın daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu ve müttefiklerin NATO’nun kapasite hedefleri ile Ukrayna’ya yardım arasında tercih yapmak zorunda olduklarını ifade etti. NATO’nun savunma stratejisine uygun olarak her ülkenin gerekli ekipman ve silah sistemlerine sahip olması gerektiğini hatırlattı ancak Ukrayna’ya destek vermenin NATO hedeflerinin altına inmeyi gerektirebileceğini sözlerine ekledi.

Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’yı destekleyerek Rusya’nın savaş yeteneklerini zayıflatmanın hem Ukrayna’nın hem de NATO’nun güvenliğini artıracağını belirtti. NATO-Ukrayna Konseyi’nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in talebi üzerine cuma günü toplanacağını ve NATO Savunma Bakanları ile Ukrayna’nın acil ihtiyaçlarını ele alacaklarını söyledi.

Ayrıca, bir gazetecinin İran ve İsrail arasındaki gerilim ve bölgesel çatışma riski hakkındaki sorusuna, NATO’nun bu tür kabiliyetlere sahip olduğunu ve güçlü müttefiklerle birlikte dünyanın askeri gücünün yüzde 50’sini temsil ettiklerini belirtti. Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın ve Orta Doğu’daki çatışmaların NATO’nun savunma harcamalarını artırma gerekliliğini vurgulayarak, bu tür gerilimlerin artmasıyla birlikte müttefiklerin savunma harcamalarını artırdığını söyledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap