Çin ve ABD, COP28’de sera gazlarının azaltılmasına ilişkin ortak toplantı düzenleyecek

Çin ve ABD, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP28) için Dubai'de bir araya gelerek sera gazlarının azaltılmasıyla ilgili ortak bir toplantı düzenleyecek.

Yayın: 27.11.2023 - 16:20

277 kez okundu

Çin ve ABD, COP28’de sera gazlarının azaltılmasına ilişkin ortak toplantı düzenleyecek

Çin Çevre Bakanlığı İklim Değişikliği Dairesi Direktörü Şia Yingşien, ABD ile iklim değişikliği konularında işbirliği ve diyalogu güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Şia, enerji dönüşümü ve karbon dışındaki gazların kontrolü için ABD heyetiyle ortak bir toplantı yapacaklarını ifade etti.

COP28, 30 Kasım-7 Aralık tarihlerinde düzenlenecek ve iklim değişikliği konusundaki küresel durumu değerlendirmeyi umuyor. Çin ve ABD arasında, Sunnylands mutabakatıyla, 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik planların belirlendiği bir işbirliği çalışma grubu faaliyete geçirilmişti. Bu çerçevede, metan gibi sera etkisi yapan gazların kontrolü ve 2035 vadeli emisyon azaltma planları da yer alıyor.

Çin, bu stratejiyle metan gazı kontrolünde taahhütte bulunurken, aynı zamanda orman kaybı ve plastik kirliliğiyle mücadele konularında da ortak adımlar atıldı. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, Çin 2022’de en fazla karbon emisyonuna yol açan ülke olurken, ABD ise ikinci sırada yer aldı. Çin’in hedefi, 2030’dan itibaren karbon emisyonlarını azaltmak ve 2060’ta “karbon nötr” olmaktır.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap