Güney Afrika’dan, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin acil ve kapsamlı soruşturma çağrısı

Güney Afrika Cumhuriyeti, uluslararası topluma, Gazze'deki korkunç toplu mezarlarla ilgili derhal detaylı bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Yayın: 24.04.2024 - 08:24

25 kez okundu

Güney Afrika’dan, Gazze’deki toplu mezarlara ilişkin acil ve kapsamlı soruşturma çağrısı

Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı’ndan gelen yazılı bildiride, Nasır ve Şifa hastanelerinde bulunan toplu mezarların ortaya çıkmasıyla birlikte dehşete kapıldıklarını belirterek, “Adaletin ve sorumluluğun sağlanması için acil ve kapsamlı bir soruşturmanın yapılması gereklidir” denildi.

Bildiride, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının devam ettiği ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarını hiçe saydığı ve cezasız kaldığı vurgulandı.

Ayrıca, İsrail’in sivillere yönelik toplu katliamlarına dair kanıtların savaş suçu ve soykırım olduğuna dikkat çekilerek, “Uluslararası toplumu, suçluları adalete teslim etmek ve mağdurlar ile ailelerinin taleplerine cevap vermek için harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

Bununla birlikte, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Filistin’deki olaylarla ilgili yargı yetkisinin olduğuna işaret edilerek, “UCM’yi, uluslararası hukuka uygun, tarafsız ve kapsamlı bir soruşturma başlatmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, uluslararası insani hukukun sivillere yönelik saldırıları yasakladığı ve insan yaşamını koruma altına aldığı hatırlatılarak, yaşanan vahşetin usulüne uygun olarak soruşturulmasının uluslararası toplumun ortak görevi olduğu vurgulandı.

Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan çıkarılan 283 cesedin, İsrail ordusunun Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından ortaya çıktığı belirtildi.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap