Arjantin’deki kayalar, Dünya’nın milyarlarca yıl önceki hali hakkında ipucu verebilir

Bilim insanları, Arjantin’deki Puna de Atacama bölgesindeki ekosistem üzerinde yaptıkları çalışmalarla, Dünya’nın 3,5 milyar yıl önceki potansiyel haline dair değerli bilgiler elde etmeye çalışıyorlar. Bu bölgede keşfedilen stromatolit adı verilen fosilleşmiş mikropların oluşturduğu dev kaya yığını, bilim dünyasına o döneme ait benzersiz bir pencere sunabilir.

Yayın: 11.01.2024 - 01:44

83 kez okundu

Arjantin’deki kayalar, Dünya’nın milyarlarca yıl önceki hali hakkında ipucu verebilir

Araştırmacılar, bu stromatolitlerin modern Dünya’daki diğer örneklerden farklı olduğunu belirtiyorlar. Dr. Brian Hynek liderliğindeki araştırma ekibi, bu kayalardaki fosillerin, Dünya üzerinde mikroskopik canlılar dışında hiçbir yaşamın bulunmadığı bir dönemde oluştuğunu düşünüyor. O dönemde bitki, hayvan, hatta oksijen dahi bulunmuyordu.

Arjantin’deki lagün sistemi, Nisan 2022’de uydu görüntüleri aracılığıyla ilk kez keşfedildi.

Astrobiyolog Dr. Brian Hynek, bu kayalardaki benzersiz bakteri türlerinin milyarlarca yıl önceki Dünya ile aynı biyolojik süreçleri geçirdiğini ifade ederek, “Modern olanları inceleyerek erken Dünya yaşamı hakkında bilgi edinebiliriz.” diyor. Bilim insanları, bu ekosistemin Dünya’daki erken dönem yaşamına ışık tutabileceğini düşünüyorlar.

Arjantin, Puna de Atacama’daki bir lagünün dibindeki yeşil kubbeler şeklindeki stromatolitler.

Dr. Hynek ayrıca, benzer stromatolitlerin Mars’ta da oluşmuş olabileceğini belirtiyor. Arjantin’de keşfedilen tuz örneklerinin, Mars’ta kuruyan göllerde bulunan tuzlarla benzerlik gösterdiğini açıklıyor. Ekip, bu alanla ilgili daha fazla bilgi edinmek amacıyla daha fazla örnek toplamayı ve mikropların bu bölgede nasıl evrimleştiğini anlamayı planlıyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır. (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen Giriş Yap